Plimbare in doi pe malul lacului

2 aprilie 2008. Zi istorica pentru Romania, spun unii – deh, summitul NATO nu se intampla in fiecare zi pe la noi… Nu mai conteaza ce se petrece in Bucuresti, autoritatile au repetat indeajuns operatiunile si manevrele de securitate incat ne-am obisnuit deja cu culoarul unic, strazi inchise, escadrile de politisti si jandarmi agitandu-se din 30 in 30 de metri, masini de salvare si coloane oficiale. Stam in casa sau la birou, inchidem geamurile si deschidem televizoarele sa putem vedea cum arata Capitala in prima zi de summit. La aeroport incep sa soseaca invitatii, Palatul Parlamentului forfoteste de jurnalisti din toate colturile lumii, care, pana spre seara sau pana maine, cand vor putea lua interviuri „la cald” despre temele dezbatute la summit, schimba impresii in direct pe ecranele televizoarelor. In general, presa straina pare multumita de organizare, uf!… deci suntem gazde bune,  e confirmat 🙂

La circa 250 de kilometri departare, la Neptun are loc o intalnire cu adevarat fierbinte: SUA si Romania dau mana, Bush si Basescu stau de vorba pret de aproape 2 ore despre chestiuni arzatoare de securitate internationala. Printre discutii despre scuturi antiracheta si securitate in zona Marii Negre, Bush si Basescu, insotiti de cele doua prime-doamne, iau un dejun romanesc in vila de la malul marii. La final cei doi presedinti se plimba singuri pe malul lacului si merg umar la umar pana la locul unde vor sustine conferinta de presa.

Departe de urechile presei si diplomatilor, dar in vizorul camerelor de luat vederi. Trei minute. Timp pretios, dar suficient pentru Basescu sa aduca vorba foarte serios despre regimul vizelor pentru cetatetii romani in SUA, despre sustinerea pe care Romania o ofera in cadrul NATO in teatrele de operatiuni din zonele fierbinti ale lumii, despre preocuparile tarii noastre pentru securitatea in Balcani si zona Marii Negre si, nu in ultimul rand, despre problema delicata a familiei lui Teo Peter. Jovial, dar serios, Bush a ascultat. Promenada de trei minute a fost condusa exclusiv de presedintele nostru, care a vorbit si a gesticulat, cu calm, dar hotarat. G.W.B. l-a ascultat cu atentie, in liniste pe capitanul roman. Se pare ca a primit punctele de vedere ale lui Basescu, dovada fiind tonul deschis si cald al discursului sau ulterior.

In fata presei, presedintele american nu a mai contenit cu multumirile si laudele la adresa Romaniei si a lui Traian Basescu, tinand sa sublinieze cat de bine s-a simtit la Neptun si chiar laudand bucataria romanesca : „Inghetata e foarte buna, merita sa o incercati!” 🙂 „Prietenul” Basescu a fost foarte ospitalier, iar cuplul prezidential american – foarte incantat. Dincolo de politeturi si diplomatie, Bush a raspuns destul de deschis intrebarilor presei. Problema vizelor „se mai discuta”, americanii inteleg frustrarile romanilor, dar au o lege care e clara; Bush promite ca subiectul ramane pe agenda de lucru : „Am schimbat din legislatie, insa mai sunt multe de facut”.

Cordial, jovial, prietenos, deschis – acesta a fost Bush la Neptun. O gazda buna, dar hotarata si la obiect – Traian Basescu.

Subiecte importante intr-o intalnire la fel de importanta si o conferinta de presa regizata in cele mai mici detalii, cu principalii actori strategic asezati intr-un decor simbolic: plaja si Marea Neagra. Spectacol de diplomatie de rang inalt, intalnirea de la Neptun a dat de fapt startul acestui summit istoric.

Scrie un comentariu

Din categoria de toate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s